Etiketter

,

Min purpurfärgade julros vid entrén är det som brukar blomma först på året i min trädgård. Och det är just utanför entrén som man under medeltiden planterade framförallt den vita julrosen (Helleborus niger) för att mota bort häxor och onda väsen.  Och denna växt har länge varit omhöljd med magi, kanske för att den är så giftig och har använts till varggift, pilgift av gallerna, berusningsmedel och medicin. Dess latinska namn Helleborus kommer från grekiskans hellein (döda) och bora (mat).

IMG_1918 IMG_1916

Sägnen säger att en man vid namn Melampus, fick veta av en fåraherde att de djur som ätit av växten blev märkligt upplivade. Melampus använde då en medicin gjord på julrosor åt kungen av Tiryns tre döttrar som alla drabbats av någon form av galenskap. Det finns många versioner av denna sägen men de verkar alla säga att Melampus sedan gifte sig med en av de tillfrisknade döttrarna och fick en tredjedel av kungariket som tack. Drogen framkallade nysningar som sades klara upp hjärnan.

En annan legend om julrosen är den om herdeflickan Madelon. Hon är på väg till stallet i Betlehem under julnatten och gråter för att hon inte har med sig några presenter till Jesusbarnet. En ängel som hör hennes gråt låter en julros slå ut i blom. När Jesusbarnet sedan vidrör den med sina små fingrar blir blomman aningen skär. Och därmed julpsalmen

”Det är en ros utsprungen
Av Davids rot och stam,
Av fädren ren besjungen,
en ros i Juda land,
en blomma skär och blid,
mitt i den kalla vintern
i midnatts mörka tid.”

Nu har jag en vit julros (Helleborus niger) precis bredvid den lila men tyvärr blir den mindre och mindre för varje år. Kan verka konstigt att den vita heter niger på latin eftersom det betyder svart men roten är svart, därav dess namn. Den självsår sig inte som andra helleborus kan göra vilket kanske förklarar varför den trycks undan av mitt purpurfärgade exemplar. Men min absoluta favorit är en ljusrosa och spräcklig hybridjulros, Helleborus orientalis, som ju är så fantastiskt söt!

Källa: Historier om blommor av Sanna Töringe. 2002 Bokförlaget Prisma

Annonser